Voedselverwerking

Zacht fruit, avocado's, gemengde sla; het zijn slechts enkele voorbeelden van kwetsbaar voedsel. Om de houdbaarheid te verlengen en om de beste kwaliteit producten te leveren aan de consument, bestaat er een effectieve oplossing: inertisering met stikstof.

Branche

Voedselverwerking

Kwetsbare, dagverse producten in een zo goed mogelijke kwaliteit bij de eindklant (consument) krijgen, is een grote uitdaging voor menig verpakstation en supermarkt. Doorrijping van bijvoorbeeld zacht fruit zorgt voor verminderde kwaliteit en onnodige verspilling. 

Een effectieve oplossing om de houdbaarheid van kwetsbare voedingsproducten te verlengen is middels inertisering. Door bij het verpakken een inert gas (stikstof) toe te voegen, pauzeren we de rijping van het voedsel en verlengen we de houdbaarheid van producten als zacht fruit, avocado's en slamelanges, maar ook van vleesproducten als kip. 

Modified Atmosphere Packaging (MAP)

Dit verpakken van producten onder een beschermende atmosfeer wordt Modified Atmosphere Packaging (MAP) genoemd. Een veel gebruikt gas voor MAP is stikstof (N2). Stikstof is een inert gas dat geen chemische reacties aangaat.  

Het is geur- en smaakloos, waardoor het zich perfect laat gebruiken om zuurstof te vervangen in verpakkingen, wat oxidatie voorkomt. Tevens kan stikstof als stabiliserend gas gebruikt worden, waardoor het volume van de verpakking behouden blijft. Hiermee voorkom je bijvoorbeeld dat een vleesverpakking bol komt te staan. 

Zo verlengen MAP-verpakkingen de houdbaarheid van bijvoorbeeld vlees van 3 tot 21 dagen, kaas van 7 tot 180 dagen en verse pasta van 3 tot 60 dagen, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het product. 

Extra voordelen van inertisering van voedsel

Door de houdbaarheid van dagverse producten te verlengen middels inertisering van de verpakking, ga je voedselverspilling tegen. Daarnaast biedt MAPing extra voordelen, zoals:

  • Visueel aantrekkelijker maken producten - versproducten behouden namelijk hun kleur en structuur;
  • Verpakken onder stikstof beschermt het product tijdens transport door stevige verpakkingen van hoge kwaliteit;
  • Steriliseren of koelen van producten tijdens transport is soms niet meer nodig;
  • Verpakken met stikstof vermindert de toevoeging van bewaarmiddelen. Omdat MAP-verpakken al zorgt voor een lange houdbaarheidsdatum, is het minder noodzakelijk om extra chemische additieven (kleur-, geur-, smaak-, bewaarmiddelen) aan de producten toe te voegen.  
USP's

Presscon als partner in voedselverwerking

Een energiezuinige oplossing Een energiezuinige oplossing
Verlenging houdbaarheid van voedsel Verlenging houdbaarheid van voedsel
Efficiënt en makkelijk inzetbaar Efficiënt en makkelijk inzetbaar
Oplossing op maat Oplossing op maat
Oplossingen

Hoe wij de voedselverwerkingsindustrie vooruit helpen

Benieuwd naar de manieren waarop stikstof op een veilige en effectieve manier voor kwaliteitverbetering in de voedselindustrie kan zorgen? Wij helpen je graag verder!