Search

Passie voor techniek leidt tot ontwikkeling nieuwe water ontgasser

Peter Valentin (Presscon) ontwikkelt in eigen fabriek een nieuw concept water ontgasser.

Presscons Peter Valentin ontwikkelde in eigen fabriek een nieuw concept water ontgasser. Momenteel bouwt men twee nieuwe definitieve modellen voor een grootschalige Nederlandse groentekwekerij. Op deze kwekerij kampt men met een sterk verhoogd zuurstofpercentage in het verwarmingswater en met vervuild water. Gevolg roestvorming in verwarmingsbuizen en ketel. De altijd gedreven Valentin ontwikkelde met de nieuwe ontgasser een innoverende oplossing voor deze obstakels. Uniek aan de nieuwe ontgasser is het continue ontgassen met de cycloon methode, temperatuurmeting van verwarmingswater met sensoren en de carbon Deelstroom Filter.

Ontgassen tot laag zuurstofpercentage

Voor het nieuwe type ontgasser ontwikkelde Valentin een nieuwe efficiënte ontgassingsmethode: de cycloon ontgassingstechniek. “We creëren een cycloon in de vacuümtank. Dat zorgt voor meer bewegingssnelheid in het verwarmingswater. Door het gelijktijdig trekken van een vacuüm (met de pomp), scheiden we zeer efficiënt zuurstof van water. Hierdoor ontgassen we tot een heel laag zuurstofpercentage (20 parts per billion),” aldus Valentin.

Meer mogelijk met warmer water

Met het trekken van een vacuüm, verlaag je het kookpunt van water, waardoor cavitatie kan ontstaan. Om dit tegen te gaan, bedacht Valentin een systeem dat zich aanpast aan de inlaattemperatuur van het water. Bij de inlet van de watertoevoer, meten temperatuursensoren automatisch een te hoge temperatuur van het verwarmingswater. Valentin verduidelijkt: “Dit houdt in dat de pomp zijn ontgassingsdebiet aanpast aan de temperatuur van het water. Hiermee voorkom je dat het water kookt en er geen stoom in de ontgassingstank ontstaat. Ons systeem ontgast op het meest efficiënte vacuüm punt. Hierdoor ben je niet afhankelijk van de temperatuur van het verwarmingswater. Er is dus meer mogelijk met warmer water.”

Hogere zuiverheid met carbon Deelstroom Filter

Naast het verlagen van het zuurstofpercentage, zocht Valentin ook een oplossing voor het vervuilde water. Onderdeel van de nieuwe ontgasser is de Deelstroom Filter met carbon filter: een filterbed bestaande uit antracietkorrels. Anders dan de traditionele zakken Deelstroom Filters, nemen antracietkorrels meer vuil op en filtert het water tot vuildeeltjes tot 1 micron grootte. Een zeer hoge zuiverheid dus. Daarnaast spoelt men, bij verzadiging van het filterbed, de nieuwe ontgasser zonder onderdelen te vervangen of demonteren.

Bescherming van verwarmingssystemen

Ontgassing van water is belangrijk. Leidingwerk van een verwarmingssysteem in een kas is namelijk nooit volledig diffusiedicht. Hierdoor dringen zuurstofmoleculen het leidingwerk binnen. Om het zuurstof gehalte in het water zo laag mogelijk te houden en daarmee de levensduur van het verwarmingssysteem te verlengen, is ontgassing van water belangrijk. Met een ontgasser voorkom je oxidatie in het verwarmingssysteem. Bestaande ontgassers van Presscon zijn de ExitOxy en de Degasser. De Degasser combineert vacuüm ontgassing (ExitOxy) met een zakken Deelstroom Filter.

Partner voor vooruitgang

Wij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen, bouwen en onderhouden van stikstofexpansiesystemen, brandpreventiesystemen en innovatieve oplossingen voor o.a. de waterzuivering. Het door ons zelf ontwikkelde en gebouwde stikstofsysteem beschermt installaties en producten tegen corrosie, oxidatie, brand- en explosiegevaar.

Wij ontwikkelen en fabriceren sinds 1995 alle producten in de eigen fabriek te Honselersdijk. Hier staan innovatie en kwaliteit hoog in het vaandel. Alle producten zijn compatible met bestaande oplossingen in de branche.

Search
Search