<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=858597241848862&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Interview met Marc Marichal - Vanbreda

Vanbreda Risk & Benefits

25 juni 2021

Vanbreda Risk & Benefits is de grootste onafhankelijke Belgische verzekeringsmakelaar en risicoconsultant, en een toonaangevende verzekeringspartner in de Benelux. Met een team van ±650 werknemers adviseren ze ruim 25.000 bedrijfscliënten op het gebied van verzekeringen, risicobeheer, schaderegeling en employee benefits. Met het hoofdkantoor gevestigd in Antwerpen, bedienen zij klanten in België, Luxemburg en Nederland. Wij spraken met Marc Marichal, brandveiligheid ingenieur bij Vanbreda.

Marc Marichal is ingenieur bij Vanbreda, gespecialiseerd in brandveiligheidskwesties. Van dokters tor grote internationale bedrijven; Marichal adviseert klanten over de brandveiligheid van hun bedrijf en over specifieke verzekeringskwesties. Daarbij spelen de stikstofoplossingen van Presscon zeker een rol.

High Bays met hypoxic systems

Het eerste hoogbouwmagazijn (“High Bay”) met hypoxic bescherming was 20 jaar geleden gebouwd in België. “België is een klein land, dus er gebrek aan ruimte. Daarbij investeerden bedrijven steeds meer in automatisering. Daardoor ontstond er een duidelijke vraag naar hoogbouwmagazijnen”, zegt Marichal. Daarbij zijn hypoxic systems van groot belang. Marichal is ervan overtuigt dat wanneer er een goede installatie en de juiste zuurstofconcentratie wordt gebruikt, de kans op het uitbreken van een brand bijna 0% is. “Waarom zou je op een grote brand wachten om de sprinklers te gebruiken, als je de brand ook in z’n geheel kunt voorkomen met gebruikt van hypoxic systems?”. Dit is ook precies de visie van Presscon FX Prevent.  

Stikstofoplossing vs. traditionele brandpreventie 

Marichal ziet duidelijk de voordelen van het gebruik van stikstof ter brandpreventie in vergelijking met traditionele oplossingen. “Neem bijvoorbeeld serverrooms. Een verzekeringsmaatschappij zal waarschijnlijk een (gas) blussysteem adviseren. Deze systemen zijn vaak erg duur en vereisen periodieke controles en onderhoud. Bovendien moet er na bijvoorbeeld een vals alarm, waarbij blussysteem wordt geactiveerd, het systeem opnieuw gevuld worden. In de tijd dat het systeem bijgevuld wordt, is er geen bescherming. Daarnaast, kan de hoge druk van het (gas) blussysteem onderdelen in de opslag beschadigen. Deze beschadigingen zijn zuurstofnaast de beschadigingen die ontstaan door de brand en rook, want die zijn bij de activatie van het blussysteem al aanwezig”.  

Met hypoxic is de kans dat er vuur en rook in je systeem krijgt bijna 0. Dit systeem is schoon, het werkt continu, het is gemakkelijk in gebruik en erg consistent. “Dat is ook waarom ik zo positief ben over Presscon’s systemen”, zegt Marichal. “Daar heb ik veel respect voor, want je moet erg goed werk leveren om in staat te zijn simpele machines te maken”. Daarnaast zijn hypoxic systems modulair en erg praktisch. Marichal legt dit uit: “Wanneer er bijvoorbeeld een buis beschadigd of niet goed is, is het erg makkelijk om die buis te vervangen”. De systemen zijn erg betrouwbaar. Niet voor niets dat de brandveiligheid ingenieur bij Vanbreda overtuigd is van het feit dat inertisering een erg goede manier is om goederen te beschermen. 

Zelfs wanneer het zuurstofgehalte oploopt, gebeurt dat niet in een paar minuten of dagen Het kan weken, of zelfs maanden duren voordat het zuurstofniveau op een punt komt dat er een probleem ontstaat. Je ziet het probleem dus veel sneller aankomen dan bij een traditioneel brandveiligheidssysteem.  

De toekomst 

Volgens Marichal zal elk groot bedrijf in de voedselindustrie een hoogbouwmagazijn gaan bouwen, omdat ze de opslag moeten gaan automatiseren. Zelfs kleinere bedrijven zouden die kant op gaan. Het voordeel van een geautomatiseerde High Bay is dat periodieke controle door mensen niet meer nodig is. Wanneer er meer automatisering is, is er betere controle en interventie door mensen (bijna) niet meer nodig.  

Waarom stikstofoplossingen voor elk bedrijf een uitkomst biedt 

"Het probleem is de veiligheid van mensen die in en uit de ruimte moeten”, geeft Marichal aan. “Sommige mensen zullen zeggen dat een verlaagd zuurstofniveau gevaarlijk is”. Dit is bij hypoxic systems niet het geval. In een vliegtuig, waar mensen vaak meerdere uren inzitten, is er ook sprake van een verlaagd zuurstofgehalte. Mensen met hartproblemen of ademhalingsproblemen moeten misschien opletten, maar voor normale, medisch gezonde mensen is er geen risico. Mensen hebben niet eens door dat ze in een ruimte zijn met een verlaagd zuurstofniveau. “Het probleem is daarom dat deze angst irrationeel is”, zegt Marichal.

Presscon is daarom overtuigt dat educatie omtrent deze systemen de sleutel is. In bepaalde omstandigheden is brandpreventie middels stikstof gewoonweg de beste oplossing. Het is daarom erg prettig om samen te werken met een bedrijf dat gelooft in deze technologie en een veel bredere en meer strategische kijk heeft op brandpreventie-oplossingen, zoals het gebruik van hypoxic systems. 

HubSpot Video